Πόνημα - Θέμα: Προσαρμογή στήν Κλιματική Άλλαγή
Γνωσιολογία:
Περίληψη έκθέσεως:
🔹 Ή Μητέρα Φύση έπαναλαμβάνει τών κύκλο της, έμείς πρέπει νά είμαστε σέ θέση νά προσαρμοστούμε σέ αύτή, στίς νέες άλλαγές της.
🔹 Καθώς οί μεγάλες θερμοκρασίες καλύπτουν μεγάλο μέρος τής Γής, περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν μέ θερμική έξάντληση καί δυνητικά θανατηφόρες θερμοπληξίες.
🔹 Πώς νά παραμείνετε άσφαλείς σέ υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ.
Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καλύπτουν μεγάλο μέρος της Γής, περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν με θερμική εξάντληση και δυνητικά θανατηφόρα θερμοπληξία. Ένας ειδικός προσφέρει συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τις επικίνδυνες συνέπειες των θερμοκρασιών που σπάνε ρεκόρ.
Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη από παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή/και υψηλή υγρασία, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών ή εκείνων που η δουλειά τους απαιτεί να περνούν χρόνο έξω, μερικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Ο Δρ Jed Zeigler, ειδικός επείγουσας ιατρικής στο Penn State Health Hampden Medical Center στην Enola, Pa., εξηγεί ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους είναι πιο ευαίσθητοι στους κινδύνους της υπερβολικής ζέστης. Όσοι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, κακή κυκλοφορία ή υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης υψηλού κινδύνου, όπως και τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με τον Zeigler, τα άτομα άνω των 65 ετών είναι τα πιο ευάλωτα σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.
«Ζουν σε κάποιο βαθμό συνεχούς αφυδάτωσης, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες», εξήγησε ο Zeigler σε δελτίο τύπου του συστήματος υγείας. «Ως αποτέλεσμα, το κυκλοφορικό τους σύστημα -- το σύστημα ψύξης τους -- δεν λειτουργεί πλέον το ίδιο καλά, με αποτέλεσμα να είναι προδιατεθειμένοι για θερμική εξάντληση και θερμοπληξία».
Ο Zeigler εξήγησε τη διαφορά μεταξύ των δύο. «Η θερμική εξάντληση είναι αυτό που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι «υπερθερμαίνεται» το καλοκαίρι», είπε. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική εφίδρωση, κρύο, χλωμό και μαλακό δέρμα, μυϊκές κράμπες, ναυτία ή έμετο, λιποθυμία, ζάλη και πονοκεφάλους.
"Είναι όλα σημάδια ότι το σώμα σας τρέχει με πλήρη ατμό προσπαθώντας να κρυώσει", είπε ο Zeigler.
Η θερμοπληξία αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να κρυώσει.
"Σε εκείνο το σημείο, η θερμοκρασία σας θα ανέβει πολύ ψηλά -- 103 βαθμούς ή υψηλότερα -- και το δέρμα σας θα γίνει κόκκινο και ζεστό", είπε ο Zeigler. «Δεν ιδρώνεις πια».
Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και οι άνθρωποι μπορεί να αποπροσανατολιστούν υπερβολικά ή να λιποθυμήσουν. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, υπάρχουν περίπου 600 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.
«Σίγουρα βλέπουμε το μερίδιό μας σε ασθενείς με θερμοπληξία και ευτυχώς κάποιοι αναρρώνουν πλήρως», είπε ο Zeigler. «Αλλά όταν η θερμοκρασία σας είναι εντελώς μη ρυθμισμένη έτσι, εξετάζετε αποτελέσματα που είναι παρόμοια με εκείνα ενός «κανονικού» εγκεφαλικού».
Τα άτομα με ήπια θερμική εξάντληση μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία στο σπίτι, είπε ο Zeigler.
Ο Zeigler συνιστά στους ανθρώπους να βγαίνουν από τη ζέστη -- τουλάχιστον στη σκιά, αλλά κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους για να μπουν στον κλιματισμό. Συνιστάται επίσης να πίνουν άφθονο νερό για να διατηρούνται ενυδατωμένοι. «Αυτό πηγαίνει χέρι-χέρι με την ικανότητα του σώματός σας να κρυώνει», είπε.
Επιπλέον, όσοι αντιμετωπίζουν θερμική εξάντληση μπορούν να κάνουν ένα δροσερό ντους ή να τοποθετήσουν κρύες πετσέτες στα πλαϊνά του λαιμού τους. Οι θαυμαστές μπορούν επίσης να είναι χρήσιμοι.
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν θερμική εξάντληση και κάνουν εμετό ή δεν αισθάνονται ανακούφιση από τα συμπτώματά τους μετά από μια ώρα θεραπείας στο σπίτι θα πρέπει να επισκεφθούν έναν γιατρό, είπε ο Zeigler. Για πλήρη αξιολόγηση και φροντίδα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ενδοφλέβια υγρά, μπορεί να τους ζητηθεί να πάνε σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης νοσοκομείου.
Η θερμοπληξία είναι ακόμα πιο σοβαρή.
«Αν δείτε κάποιον που φαίνεται κόκκινος και ζεστός, αλλά δεν ιδρώνει και η θερμοκρασία του είναι πολύ υψηλή και είναι μπερδεμένος ή αναίσθητος, είπε ο Zeigler.
«Καθώς περιμένετε τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης, ξεκινήστε μερικές τεχνικές ψύξης», είπε. "Εάν είναι δυνατόν, μετακινήστε τα σε μια δροσερή περιοχή. Και τοποθετήστε μια κρύα πετσέτα στο λαιμό τους. Οι γιατροί θα κάνουν παρόμοιες προσπάθειες ψύξης όταν τα φέρουν στο πίσω μέρος του ασθενοφόρου. Δεν υπάρχει καλός λόγος να μην τα ξεκινήσετε όσο περίμενε."
Ο Zeigler είπε ότι οι γιατροί συνήθως εφαρμόζουν ένα "πιο επιθετικό μέσο για να ψύχουν το σώμα τους σε κανονικές θερμοκρασίες", καθώς και άλλες απαραίτητες παρεμβάσεις.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη είναι να αποφύγετε την υπερβολική ζέστη όποτε είναι δυνατόν και να παραμείνετε ενυδατωμένοι, είπε ο Zeigler. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει κλιματισμός ή, τουλάχιστον, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα για να δροσίσετε το σώμα σας.
Αν χρειάζεται να βρίσκεστε έξω, ντυθείτε άνετα με ελαφριά, φαρδιά ρούχα και ενυδατώνεστε συχνά. Τα μικρά παιδιά, που μπορεί να μην γνωρίζουν ότι υπερθερμαίνονται ενώ παίζουν έξω, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς και τους φροντιστές. Φροντίστε να κάνουν συχνά διαλείμματα για το νερό και να αποφεύγουν τις ενεργές υπαίθριες δραστηριότητες τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
Ο Zeigler προτείνει επίσης στους ανθρώπους να ελέγχουν τους ηλικιωμένους συγγενείς ή τους γείτονές τους.
"Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Μαγειρέψτε μερικά γεύματα για να μην χρειάζεται", είπε. "Και βλέπουμε ανθρώπους στα 80 τους να κόβουν το γρασίδι τους. Προσφερθείτε να το κάνετε αυτό για αυτούς."
Ακόμη και υγιείς μη ηλικιωμένοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η συμβουλευτική για τη θερμότητα πριν ασχοληθούν με το γκαζόν. «Δεν πρόκειται να είναι το τέλος του κόσμου αν αυτό το γκαζόν δεν κουρευτεί για λίγες μέρες», είπε ο Zeigler.
(Voucatios the Pelasgian)
«Πολυεθνοτικές Κοινωνίες, Άφυπνιστείτε γιά νά μπορέσετε νά έπανέλθετε στήν Φυσιολογική Πραγματικότητα τής Νοημοσύνης σας»
«ό νοών νοείτω καί ούαί τώ άνοήτω»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου