ΔΟΚΙΜΙΟ - ΕΡΕΥΝΑ - Πύλη Έλευθερίας τού Λόγου: Πόνημα - Θέμα: Βοτανοθεραπεία - Άμάραντος - Φαρμακολογική Έφαρμογή


 Θέμα: Βοτανοθεραπεία - Άμάραντος - Φαρμακολογική Έφαρμογή 


'Ο έλίχρυσος χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά άπό τόν Ίπποκράτη γιά χοιράδωση, δηλαδή φυματίωση τών λεμφαδένων, άσθμα, άρθρίτιδα, καί πονοκεφάλους, άλλά καί γιά σκουλήκια τών έντέρων.


Οι βλαστοί και τα άνθη του φυτού εμφανίζουν αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές και καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Το αιθέριο έλαιο του φυτού έχει επουλωτικές, αντιγηραντικές, αναπλαστικές, αντιφλεγμονώδεις, αιμοστατικές και λιπολυτικές ιδιότητες. Συνιστάται για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως έγκαυμα, ακμή, έρπης, πληγές, μώλωπες και εκζέματα. Έχει αποδειχθεί επίσης, η έντονη αντιοξειδωτική και καρκινοκατασταλτική δράση του φυτού λόγω των περιεχόμενων σε αυτό φαινολικών ενώσεων (3,5-O-dicaffeoylquinic acid, O-acetylhexoside). Στη λαϊκή ιατρική το αιθέριο έλαιο φαίνεται να εμφανίζει σπασμολυτικές, αναλγητικές, αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, χολαγωγές, διουρητικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων.


Χορηγείται ως επουλωτικό, καταπραϋντικό και αναπλαστικό τοπικά στο δέρμα υπό τη μορφή αιθέριου ελαίου (2-3 σταγόνες), συχνά σε μίγμα με αιθέρια έλαια άλλων φυτών.


Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.


Στεφάνια από ελίχρυσο πρόσφεραν οι αρχαίοι Έλληνες στους αθάνατους θεούς. Ο Θεόφραστος το ονόμασε χρυσάνθεμον και ελίχρυσο και το εκτιμούσε ιδιαίτερα για την καταπραϋντική επίδραση που είχε στο θυμικό του ανθρώπου. Το φυτό αναφέρεται ακόμα στον Θεόκριτο που θαυμάζει το χρυσοκίτρινο χρώμα του.

                                                                        Voucatios

 — — — — — — — — — — — — — — — — — — —                                                                  

«Πολυεθνοτικές Κοινωνίες, Άφυπνιστείτε γιά νά μπορέσετε νά έπανέρθετε στήν Φυσιολογική Πραγματικότητα τής Νοημοσύνης σας»

«ό νοών νοείτω καί ούαί τώ άνοήτω» 

Σχόλια

Probationer

Γνωσιολογία: Έγκλήματα τής προλεταριακής δυστοπικής παγκοσμιοποίησης

Θέμα: Έπιστήμη - Θεωρία τής γνώσης

Θέμα: Έλληνικός Πολιτισμός