Πόνημα - Θέμα: Ύγεία - Έθνικές Άμερικανικές Άκαδημίες 'Επιστημών: Ή ύγεία τού έγκεφάλου
Πόνημα - Θέμα: Ύγεία - Έθνικές Άμερικανικές Άκαδημίες 'Επιστημών: Ή ύγεία τού έγκεφάλου
Γνωσιολογία:
Περίληψη έκθέσεως:
🔹 Παρά τήν άλλοίωση καί μετάλλαξη πού έχουν ύποστεί ή 'Εθνική Παιδεία καί οί Έπιστήμες, άπό τήν ύφέρπουσα προλεταριακή παγκοσμιοποίηση, σήμερα έλάχιστοι είναι
έκείνοι οί πραγματικοί 'Επιστήμονες πού συνεχίζουν νά διακρίνονται παγκοσμίος.
( Ό Έλληνας Βαλεντίνος Ζαχαρίου είναι έρευνητής στό Πανεπιστήμιο τού Κεντάκι πού μελετά τίς έπιπτώσεις τού ύπερβολικού σιδήρου στόν έγκέφαλο ).
🔹 Ή ύγεία τού έγκεφάλου άκόμη καί ένα ποτό τήν ήμέρα μπορεί νά αύξήσει τούς έγκεφαλικούς κινδύνους.
🔹 Άκόμη καί ή μέτρια κατανάλωση άλκοόλ μπορεί νά σχετίζεται μέ ύψηλότερα έπίπεδα σιδήρου στόν έγκέφαλο - μία δυνητικά έπικίνδυνη κατάσταση γιά τήν μνήμη καί τίς δεξιότητες σκέψης, προτείνει μία νέα 'Επιστημονική μελέτη.
Οί Έπιστήμονες τής έρευνας διαπίστωσαν ότι άνάμεσα σέ σχεδόν 21.000 μεσήλικες καί ήλικιωμένους ένήλικες, έκείνοι πού έπιναν μόλις λίγα οίνοπνευματόδη ποτά τήν έβδομάδα έμφάνιζαν περισσότερη συσσώρευση σιδήρου στόν έγκέφαλό τους άπό τούς μή.
'Η συσσώρευση σιδήρου σέ όρισμένες περιοχές τού έγκεφάλου συσχετίστηκε μέ άσθενέστερες βαθμολογίες σέ τέστ νοητικών ίκανοτήτων όπως ή λογική, ό προγραμματισμός καί ή έπίλυση προβλημάτων.
🔹 Δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό. Αλλά τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία ότι μπορεί να μην υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου.
«Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες για το αλκοόλ, θα μπορούσαν να βλάψουν τον εγκέφαλό σας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Anya Topiwala από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο εγκέφαλος απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο σιδήρου για να λειτουργήσει κανονικά, αλλά ο γερασμένος εγκέφαλος μπορεί να συσσωρεύσει περίσσεια. Και αυτή η περίσσεια σιδήρου έχει συνδεθεί με γνωστική έκπτωση - μια αργή επιδείνωση στη μνήμη και στις δεξιότητες σκέψης που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια.
Υπερβολικό σίδηρο του εγκεφάλου έχει επίσης βρεθεί σε άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ, σύμφωνα με την ομάδα του Topiwala. Αλλά το αν οι μέτριοι πότες μπορεί να έχουν περισσότερο σίδηρο εγκεφάλου από ό,τι οι μη πότες είναι άγνωστο.
Για τη νέα μελέτη, οι Έπιστήμονες στράφηκαν στην UK Biobank, μια ερευνητική βάση δεδομένων με ιατρικές και γενετικές πληροφορίες για περίπου 500.000 Βρετανούς ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω.
Οι ερευνητές εστίασαν σε λίγο λιγότερους από 21.000 που είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και ανέφεραν τη μέση κατανάλωση αλκοόλ.
Συνολικά, οι δείκτες σιδήρου του εγκεφάλου ήταν χαμηλότεροι σε μη πότες. Και ακόμη και η μέτρια κατανάλωση - οτιδήποτε πάνω από τέσσερα τυπικά ποτά την εβδομάδα - συνδέθηκε με μεγαλύτερη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο.
Ο υψηλότερος σίδηρος του εγκεφάλου, με τη σειρά του, συνδέθηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων όπως ο προγραμματισμός, η λογική, ο χρόνος αντίδρασης και η επίλυση προβλημάτων.
Τα ευρήματα - που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στις 14 Ιουλίου στο περιοδικό PLOS Medicine - δεν αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ αύξησε άμεσα τον σίδηρο του εγκεφάλου ή ότι ο σίδηρος του εγκεφάλου ευθύνεται για τις χαμηλότερες βαθμολογίες του τεστ.
Και οι πραγματικές επιπτώσεις στην απόδοση της δοκιμής ήταν μικρές, σύμφωνα με την Topiwala.
Αλλά φάνηκε να προσθέτουν στις επιπτώσεις της γήρανσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, είπε ο Topiwala, η διανοητική ευκρίνεια των ανθρώπων μειώθηκε με την ηλικία και ο υψηλότερος σίδηρος του εγκεφάλου φαινόταν να επιδεινώνει αυτό το αποτέλεσμα.
Τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία που αμφισβητούν κατά πόσο η πιο ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλής για τον εγκέφαλο.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τακτικά εμφάνισαν μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία από ό,τι οι μη πότες. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, αλλά ακόμη και τα μέτρια επίπεδα - μερικά ποτά την εβδομάδα - συνδέονταν με ταχύτερη ατροφία του εγκεφάλου.
Αλλά από πρακτική άποψη, δεν υπάρχει σαφής τρόπος να χρησιμοποιηθούν τα τρέχοντα ευρήματα, σύμφωνα με τον Δρ Kenneth Mukamal, ο οποίος μελετά την κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο ασθενειών.
«Αυτή είναι μια προσπάθεια να εξετάσουμε ένα μονοπάτι – όχι καλά μελετημένο – με το οποίο η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Mukamal, του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη.
«Ως κλινικός ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης», είπε, «η γνώση ότι το αλκοόλ συνδέεται ή δεν σχετίζεται με τον εγκεφαλικό σίδηρο δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τις συστάσεις που θα μπορούσα να κάνω σχετικά με τη χρήση αλκοόλ, οι οποίες πρέπει πάντα να ξεκινούν με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. ."
Αυτές οι οδηγίες λένε ότι οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πρέπει να περιορίζονται σε ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα.
Ο Βαλεντίνος Ζαχαρίου είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι που μελετά τις επιπτώσεις του υπερβολικού σιδήρου στον εγκέφαλο.
Είπε ότι η γήρανση, από μόνη της, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του σιδήρου του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με διάσπαση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (ένα όριο εξειδικευμένων κυττάρων που κρατούν τις τοξίνες έξω από τον εγκέφαλο) ή αλλαγές στα κύτταρα του σώματος που επηρεάζουν την ικανότητά τους να αποθηκεύουν σίδηρο.
Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόποι τροποποίησης αυτής της επίδρασης γήρανσης.
Σε μια μελέτη πέρυσι, ο Ζαχαρίου διαπίστωσε ότι ορισμένα διαιτητικά θρεπτικά συστατικά συσχετίζονται τόσο με χαμηλότερο σίδηρο στον εγκέφαλο όσο και με καλύτερη απόδοση μνήμης σε μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιελάμβαναν βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.
Ο Ζαχαρίου είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο "πόσο ανησυχούν" οι άνθρωποι για τα τρέχοντα ευρήματα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, είπε, για να φανεί εάν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από μόνη της αυξάνει τον σίδηρο του εγκεφάλου και για να διευκρινιστεί η πιθανή σημασία για την υγεία.
Μέχρι τότε, είπε, δεν θα ήταν κακό να πιείτε λίγη λιγότερη μπύρα, ή να προσθέσετε λίγο ψάρι στη διατροφή σας.
Εάν αποδειχθεί ότι το αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο αυξάνοντας τα επίπεδα σιδήρου, είπε ο Topiwala, αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα μιας θεραπείας για την ελαχιστοποίηση της βλάβης.
"Έχουμε ήδη χηλικούς παράγοντες σιδήρου - φάρμακα για τη μείωση του σιδήρου του ορού", σημείωσε ο Topiwala. «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πιθανότητα».
(Voucatios the Pelasgian)
«Πολυεθνοτικές Κοινωνίες, Άφυπνιστείτε γιά νά μπορέσετε νά έπανέλθετε στήν Φυσιολογική Πραγματικότητα τής Νοημοσύνης σας»
«ό νοών νοείτω καί ούαί τώ άνοήτω»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου